تجویز نسخه حاوی آنتی بیوتیک در شرایط کرونا به 50 درصد افزایش یافت

مدیرکل دفتر نظارت و پایش مصرف فرآورده‌های سلامت سازمان غذا و دارو گفت: تجویز نسخ حاوی آنتی بیوتیک در همه گیری کرونا از 38 درصد به 50 درصد افزایش یافته است.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و سلامت ایرنا، نوشین محمد حسینی روز شنبه در نشست خبری آنلاین هفته اطلاع رسانی مقاومت میکروبی (22 تا 27 آبان) افزود: میزان تجویز آنتی بیوتیک توسط پزشکان ایرانی رو به افزایش است در حالیکه بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت باید این میزان 30 درصد باشد.

وی اظهار داشت: سازمان غذا و دارو در راستای تجویز منطقی دارو، نسخ پزشکان را بررسی و در پایان هر فصل نتیجه را به آنها اعلام می‌ کند تا بتوانند خود را در زمینه میزان تجویز آنتی‌بیوتیک مقایسه کنند.  

محمد حسینی ادامه داد: آموکسی سیلین بیشترین آنتی بیوتیکی بوده که با 46.6 درصد و سیپروفلوکساسین حدود 2.2 درصد در کشور و در سال دو هزار مصرف می شد و در سال 2020 آموکسی سیلین هنوز آنتی‌بیوتیک اول ما است، اما به 29 درصد تغییر کرده و مصرف آن کمتر شده است.

وی تصریح کرد:  آنتی‌بیوتیک آزیترومایسین، سفکسیم، سیپروفلوکساسین و لووفلوکساسین نیز مصرف بالایی در کشور دارند و در گذشته جزو 10 داروی مصرفی اول  نبودند اما امروز زیاد شدند و اکنون در هشت دانشگاه علوم پزشکی به صورت پایلوت بررسی می‌کنیم برای اینکه این‌ها را شناسایی شوند و برای پزشکان دوره‌های آموزشی می گذاریم تا جایگزین‌ها را معرفی کنیم.

به گفته محمدحسینی، برای جلوگیری از انتشار شدید مقاومت میکروبی برای پزشکان دوره‌های آموزشی برگزار می‌کنیم و پروتکل‌هایی برای مصرف 9 قلم دارو تدوین و دستورالعمل هشدار ارزیابی مجدد برای آنتی‌بیوتیک‌های تجویز شده در نظر گرفته شده است و برخی آنتی‌بیوتیک‌ها از سطح داروخانه‌ها جمع آوری و فقط به بیمارستان‌ها منتقل شدند تا در مصرف آن‌ها دقت بیشتری انجام شود.

مدیرکل دفتر نظارت و پایش مصرف فرآورده‌های سلامت سازمان غذا و دارو با اشاره به تشکیل کمیته صیانت از تجویز آنتی‌بیوتیک در بیمارستان‌ها افزود: بیشترین میزان آنتی بیوتیک ها را پزشکان عمومی و در حدود 55 درصد تجویز می کنند و مصرف خودسرانه آنتی‌بیوتیک‌ها هم در کشور بالاست که برای کنترل آن هم برنامه‌های آموزشی با همکاری معاونت بهداشت وزارت بهداشت انجام می دهیم.

محمد حسینی ادامه داد: مقاومت میکروبی موضوعی اجتناب‌ناپذیر است، اما استفاده نامناسب از آنتی‌بیوتیک چه از سوی بیمار و چه از سوی تجویزکننده، این مقاومت را افزایش می‌دهد. در عین حال افرادی که آنتی‌بیوتیک‌ خود را خودسرانه و به محض احساس بهبودی آن را قطع می‌کنند، به مقاومت میکروبی کمک می‌کنند.

وی تصریح کرد: کم و زیاد مصرف کردن آنتی‌بیوتیک می‌تواند بسیار خطرناک باشد.