آیا کودکان قبل از واکسیناسیون باید تحت آزمایش قرار گیرند؟

خراسان رضوی دانشمندان و پزشکان می‌گویند بهترین راه محافظت در برابر ویروس کرونا واکسیناسیون است اما بسیاری از والدین در مورد اینکه کودکان خردسال خود را واکسینه کنند یا خیر دچار تردید هستند.
به نقل از ترکیش نیوز، طبق نظرسنجی ماه اکتبر بنیاد خانواده کایزر نزدیک به یک سوم والدین اظهار کردند: برنامه‌ای برای واکسیناسیون کودکان پنج تا 11 سال خود ندارند؛ در حالی که یک سوم دیگر از والدین می‌گویند قبل از تصمیم‌گیری منتظر هستند تا کارایی واکسن مشخص شود. در یک گروه کمی کوچکتر نیز 27 درصد از والدین گفتند قصد دارند به محض تایید واکسن برای گروه سنی جوانتر، کودک خود را واکسینه کنند.

نظرسنجی کایزر نشان داد عوارض جانبی بالقوه آنی، ترس از اثرات بلندمدت ناشناخته و زمان کافی برای به دست آوردن داده‌های قوی‌تر از جمله نگرانی‌های اصلی والدین در مورد واکسن برای کودکان خردسال بوده است. 

تصمیم‌گیری برای واکسینه کردن فرزندان یک تصمیم شخصی است اما می‌تواند بر دیگران نیز تاثیر داشته باشد.

آزمایش‌های آنتی‌بادی خون می‌تواند تعیین کند که آیا فرد قبلا در معرض کووید 19 قرار گرفته یا خیر زیرا وجود آنتی‌بادی‌ها نشان می‌دهد که بدن با ویروس مبارزه کرده است. این مورد همچنین می‌تواند در تعیین اینکه آیا فردی که علائمی نداشته در معرض عفونت قرار گرفته، مفید باشد.

ریموند کاتانئو، متخصص اطفال بهداشت انیشتین و استادیار بالینی در دانشگاه توماس جفرسون در فیلادلفیا ایالات متحده، گفت: از آنجایی که کودکان باید واکسن کووید 19 را بدون توجه به اینکه آیا در معرض ویروس قرار گرفته‌اند یا خیر، دریافت کنند، آزمایش آنتی‌بادی‌ها ضروری نیست.

آیا کودکانی که به کووید 19 مبتلا شدند نیز باید واکسینه شود؟

واکسن کووید 19 حتی برای بزرگسالان و کودکانی که قبلا به این ویروس مبتلا شده‌اند، توصیه می‌شود.

کاتانئو اظهار کرد: آنتی‌بادی‌هایی که در پاسخ به عفونت کووید 19 ایجاد می‌شود، سطحی از ایمنی طبیعی ایجاد می‌کند اما مشخص نیست ایمنی طبیعی چقدر در برابر عفونت جدید محافظت ایجاد می‌کند و چقدر ماندگار است.

وی افزود: ما نمی‌دانیم ایمنی ایجاد شده حتی اگر در بدن ما شناور باشد، چگونه عمل خواهد کرد. همچنین نمی‌دانیم چه سطحی از ایمنی برای محافظت از ما مناسب است یا ایمنی مزبور تا چه مدت از ما محافظت می‌کند. واکسن‌ها به مراتب بیشتر از مصونیت طبیعی در معرض بررسی‌های علمی قرار گرفته‌ و محافظت مطمئن‌تری ارائه می‌دهد.

چرا نگرانی از ابتلای کودکان به کووید 19 افزایش یافته است؟

اگرچه اکثر کودکان علائم خفیف یا حتی بدون علائم هستند اما برخی از آنان ممکن است به شدت به عفونت کووید 19 مبتلا شوند.

دانشمندان و مقامات سازمان غذا و داروی ایالات متحده(FDA) خاطرنشان کردند 8300 کودک پنج تا 11 سال به دلیل ابتلا به کووید 19 در بیمارستان بستری شده‌ و نزدیک به 100 نفر در طول این همه‌گیری جان خود را از دست داده‌اند.

ریتو بانرجی، دانشیار بیماری‌های عفونی کودکان در دانشگاه واندربیلت، می‌گوید: ما راهی برای پیش‌بینی اینکه کدامیک از بچه‌ها به بیماری شدید مبتلا می‌شود، نداریم.

واکسیناسیون به‌ عنوان یک راه کلیدی برای کمک به کودکان، ماندن در کلاس درس و اجتناب از قرنطینه و همچنین بازگشت به مدرسه مجازی به‌شمار می‌آید.

جسیکا کالکارو، دانشیار جامعه‌شناسی در دانشگاه ایندیانا که نحوه واکنش خانواده‌ها به این بیماری همه‌گیر را مطالعه کرده نیز در همین خصوص گفت: سیستم تایید واکسن برای ارزیابی ریسک فردی در برابر هر خطر مرتبط با واکسن راه‌اندازی شده است. باید دانست مزایای واکسیناسیون کودکان فراتر از سلامت فردی آنان است. به‌ عنوان‌ مثال کودکان واکسینه نشده می‌توانند ویروس را به اعضای آسیب‌پذیر خانواده منتقل کنند.

کالکارو گفت: اینجاست که محاسبات خطر و فایده فردی به هم می‌خورد. وقتی والدین منفعت فردی را درک نمی‌کنند. به همین دلیل تمرکز روی خطرات آسان‌تر می‌شود.

کدام واکسن‌های کووید برای کودکان در دسترس هستند؟

2 دوز واکسن کووید 19 فایزر برای کودکان 12 سال و بالاتر و واکسن‌های مدرنا و جانسون و جانسون فقط برای بزرگسالان 18 سال و بالاتر تایید شده است.

یک هیات مشاوره‌ای FDA واکسن فایزر را البته با دوز کمتری نسبت به کودکان بزرگتر و بزرگسالان برای کودکان پنج تا 11 ساله توصیه کرده و انتظار می‌رود آژانس در اوایل ماه نوامبر تصمیم نهایی در این مورد اتخاذ کند.

آیا کودکان قبل از واکسیناسیون باید تحت آزمایش قرار گیرند؟

آیا کودکان عوارض جانبی واکسن مشابه بزرگسالان را تجربه می‌کنند؟

شایع‌ترین عوارض جانبی درد و قرمزی محل تزریق، سردرد، تب، لرز و خستگی است. این‌ها همان عوارض جانبی است که بزرگسالان نیز تجربه می‌کنند.

البته در موارد بسیار نادر نوجوانان پس از واکسیناسیون مبتلا به میوکاردیت شده‌اند. التهاب قلبی که یکی از عوارض جانبی عفونت واقعی کووید 19 است.

میوکاردیت چیست و چقدر جدی است؟

میوکاردیت معمولا توسط ویروس ایجاد می‌شود و علائم آن شامل درد قفسه سینه و مشکل در تنفس است.

نتایج تحقیقات فایزر در میان افراد پنج تا 11 و همچنین 12 تا 18 سال هیچ موردی از میوکاردیت را شناسایی نکرده است. این عارضه به قدری نادر است که تنها پس از واکسینه شدن میلیون‌ها نفر شناسایی شد. مشاوران FDA گفته‌اند مزایای واکسن بیشتر از خطر نادر میوکاردیت برای کودکان است.

آیا باید فرزندمان را واکسینه کنیم؟

اطلاعات محدودی در مورد اثرات طولانی‌مدت واکسن‌ها بر کودکان وجود دارد؛ صرفا به این دلیل که زمان زیادی از شروع آزمایش‌های مربوط به کودکان نگذشته اما سالمندانی که برای مدت طولانی‌تری واکسینه شده‌اند، اثرات طولانی‌مدت قابل‌ توجهی را تجربه نکرده‌اند.

همچنین شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد «کووید طولانی‌مدت» می‌تواند منجر به عوارضی مانند خستگی، سردرد و تنگی نفس شود که ماه‌ها پس از عفونت ادامه می‌یابد. این عوامل ممکن است حتی در کودکان و بیمارانی که هرگز مجبور به بستری شدن در بیمارستان نشدند نیز ظاهر شود. 

این یک مساله مرتبط با سنجش خطر و فایده است چون می‌دانیم اثرات طولانی‌مدت ابتلا به عفونت طبیعی کووید 19 قابل‌ توجه است.

بانرجی در همین خصوص گفت: من ترجیح می‌دهم عوارض جانبی واکسن(مانند درد عضلانی، تب و خستگی) را داشته باشم تا کووید طولانی مدت را تجربه کنم.